ordinacija@pavlovic-stomatologija.com Kontakt telefon: +387 51 217 414
  • Deutsch
  • English
  • BHS

Izbjeljivanje liječenih zuba

 

Da li ste primjetili da jedan od vaših prednjih zuba tamniji od ostalih?

Jeste li se pitali zašto se to dogodilo i da li postoji način da se to popravi?

Razlozi mogu biti različiti i veoma je važno determinisati uzrok kako bi tretman izbjeljivanja imao što bolji estetski rezultat. Trauma zuba kao i ekstirpacija pulpe (vađenje živca) dovode do razgradnje krvnih produkata iz kojih se oslobađa Fe koji u reakciji sa hidrogen-sulfatom (proizvod bakterija), izaziva SIVE mrlje na zubu. Uzrok prebojenosti zuba može biti i nekrotična pulpa (dugogodišnje pokvareni zubi) kada dolazi do razgradnje proteina nekrotične pulpe, neadekvatna obrada zuba ,materijali za kanalnu opturaciju (punjenje kanala korjena) pri čemu se prebojenost kreće od svijetlo narandžaste do srednje crvenkaste boje. Prebojenosti koje nastaju kao posljedica metalnih jona porjeklom od kočića koji se rade od srebra i prebojenosti nastale usljed velikih amalgamskih plombi (sadrže u sebi živu) tretman izbjeljivanja nema pozitivnih efekata.

17571858_789213624562973_1212081102_o

 

Promjena boje liječenog zuba je estetski problem koji lako može biti riješen tehnikom unutrašnjeg izbjeljivanja.

Ovaj način izbjeljivanje zuba podrazumjeva primjenu veoma visokih koncentracija vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida, tako da se mora izvoditi isključivo u ordinaciji, pod strogim nadzorom ljekara. Prebojenost “mrtvih zuba” je intenzivno izražena, tako da samo visoke koncenracije (30%-38%) mogu da obezbjede povoljan estetski rezultat

Prije unutrašnjeg izbjeljivanja stomatolog mora biti siguran da je zub endodontski tretiran sa kvalitetnim liječenjem korijenskog kanala. Provjera se vrši rengen snimkom. U slučaju kada je zub izgubio svoju vitalnost zbog traume i može se desiti da prvi znak trauma bude promjena boje zuba. U tom slučaju prvi korak je liječenje kanala korjena, a nakon toga izbjeljivanje zuba.

Nakon provjere kvaliteta liječenja, pregledom i rendgenskim snimkom, vrši se zaštita zuba i postavljanje sredstva za izbjeljivanje u unutrašnjost samog zuba. U zavisnosti od mjere prebojenosti zuba rezultati se očekuju već kroz 24 časa ili kroz nekoliko dana, a sam proces se izvodi kroz nekoliko etapa. Za to vrijeme pacijent može neometano da nastavi sa svojim životnim aktivnostima.

Rezultati umnogome zavise od razloga koji je doveo do promjene boje i kreću se od optimalnih do izuzetnih!

Čak i kada se ne postigne idealan estetski rezultat, izbeljivanje avitalnog zuba predstavlja savršen uvod za korišćenje visoko-estetskih keramičkih krunica, čije karakteristike ne ugrožava „loša podloga“ obojenog zuba.

 

 

 

Izbjeljivanje liječenih zuba