ordinacija@pavlovic-stomatologija.com Kontakt telefon: +387 51 217 414
  • Deutsch
  • English
  • BHS

STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Savremena stomatološka protetika omogućava nam širok odabir materijala i tehničkih rješenja u izradi odgovarajuće zubne nadoknade. Rješenja koje možemo ponuditi našim pacijentima u zavisnosti od želja i potreba su svakako najbolja rešenja za njihove buduće zubne nadoknade koje će nositi dugi niz godina.

Standardna rješenja su metalokeramičke krune. To su zubne nadoknade koje kao osnovu imaju metalnu podlogu od (Co Cr Mo) i legure zlata. Ove krunice se izrađuju dugi niz godina i predstavljaju uobičajno rješenje u rehabilitaciji pacijenata.

Ono što je svakako postalo novi standard u stomatologiji, a što možemo ponuditi našim pacijentima, jesu bezmetalne krunice. One u sebi ne sadrže metal već su izrađene od pune keramike, imaju maksimalan estetski efekat kada je u pitanju boja i prirodnost zuba, ne izazivaju nikakve alergijske reakcije, te kao takve za sada pretstavljaju najbolja esteska i funkcionalna rješenja koja pacijent može dobiti.

Bezmetalne keramičke krunce se izrađuju najsavrmenijom CAD/CAM tehnlogijom koja pruža maksimalan kvalitet i preciznost u izradi zubnih nadokanda.

Parcijalna proteza

parcijalne-protezeParcijalna proteza se izrađuje kod pacijenata koji su sačuvali određeni broj zuba i vezuju se za preostale zube pomoću kukica ili kopči. Mogu biti akrilatne ili skeletirana (poznate pod nazivom visil/wironit proteza). Akrilatna proteza se izrađuje u potpunosti od akrilata odnosno plastike pa je kao takva manje izdržljiva od skeletirane. Iako estetski zadovoljava sve kriterijume funkcionalno može da dovede do oštećenja viličnih kostiju. Pod parcijalnom protezom podrazumijevamo parcijalnu mobilnu protezu. Njena prednost u odnosnu na skeletiranu protezu je što je ekonomski pristupačnija.

Skeletirana proteza je kvalitetnije rješenje jer osim veće izdržljivosti (koju joj daje ugrađeni metalni skelet), pacijentu pruža i veći komfor. Površina dijela proteze koji se naslanja na nepce je manja pa je na taj način smanjen osećaj stranog tijela u ustima. Njena prednost je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima. Umjesto kukica, kao još bolja veza sa susjednim zubima na skeletiranim protezama se mogu ugraditi i atečmeni (kopče). Atečmeni čvrsto i stabilno drže protezu u ustima, a skriveni su u dijelu proteze koji nije vidljiv spolja.

Totalne proteze

totalne-protezeTotalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti, kad su izgubljeni svi zubi.

S obzirom da se anatomske strukture u ustima vremenom mijenjaju, totalne proteze nisu trajno rješenje već se i one koriguju ili izrađuju nove. Izradom totalne proteze pacijentu se vraćaju funkcije kao što su normalan govor i ishrana. Pored toga pacijentu se vraća i estetski izgled, samim tim i samopouzdanje.

Zubne krunice

krune-mostoviZubne krunice nadoknađuju oštećeno zubno tkivo, te u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba. Indikacije za izradu krunica su raznovrsne. Koristimo ih kod preloma zubne krune ili kada na zubu postoji veliki karijes koji dovodi do defekta zuba i koji se ne može riješiti samo plombom. Takođe ih koristimo kao jednu vrstu zaštite ili ojačanja zuba nakon liječenja. Estetski momenat je najizraženiji, jer krunice pomažu da se sakriju nepravilnosti zuba, kao i da se koriguje oblik ili boja zuba.

Krunice mogu biti izrađene od metala i keramike, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike. Prave se na osnovu uzetog individualnog otiska brušenih zuba u zubotehničkoj laboratoriji. Privremeno se cementiraju i tada se pruža mogućnost pacijentu da dobije eventualne korekcije (promjena boje, oblika, veličine). Poslije određenog perioda adaptacije, krunice se definitivno cementiraju.

Zubni mostovi

zubni-mostoviZubni most je nadoknada od najmanje dvije spojene zubne krunice. Gubitkom zuba dolazi do promjena na kosti u smislu njenog smanjenja. Takođe dolazi i do promjena na zubima koji okružuju bezubi greben. Zubi tada imaju tendenciju pomjeranja i naginjanja ka prostoru gdje nema zuba. Prisutno je i propadanje kosti oko ovih zuba te oni postaju osjetljivi i podložni karijesu, nestabilni i u nekim slučajevima dolazi i do njihovog gubitka. Ovakvo stanje ozbiljno narušava oralno i opšte zdravlje, mijenja oblik lica, ljepotu osmijeha i kvalitet žvakanja.

Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprječava pomijeranje i naginjanje susjednih zuba u prazan prostor. Za razliku od proteza mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se laboratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dvije zubne krunice cementirane na prethodno brušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosači. Pacijent kandidat za izradu zubnog mosta mora ispuniti nekoliko uslova. Potrebno je dobro stanje desni, postojanje i dobro stanje kosti kao i pravilna i redovna oralna higijena.

Kada govorimo o prednostima mostova, u odnosu na proteze su mnogobrojni. Zubni mostovi su čvrsto vezani u ustima za zube nosače, i ne postoji mogućnost njihovog pomijeranja. Svojim izgledom se ne razlikuju od prirodnih zuba i ne remete funkciju govora i žvakanja. Funkcionalno se postiže zaštita zuba nosača od karijesa a estetski momenat je izvanredan.

 

Totalne proteze na mini implantima

Današnja tehnologija omogućava izradu proteza koje se ne miču u ustima prilikom žvakanja i kod pacijenta ne razvijaju strah da će ispasti u slučaju da se prejako nasmiju. U novije vrijeme, kao jedno od mogućih rješenja u cilju prevazilaženja nepovoljnih anatomskih uslova, sa veoma dobrim rezultatima stabilizacije i retencije  totalne proteze, pokazala se primjena mini-implanta .

Mini implanti su nastali iz težnje da se u slučajevima velike koštane resorpcije omogući pacijentima ugodno i stabilno nošenje proteze. Predstavljaju dugovječno rješenje koje daje rezultate odmah. Mini-implanti  spadaju u grupu endoosealnih, titanijumskih, samonarezujućih, jednofaznih implanta.

Svojim malim prečnikom (1.8; 2.2 mm), omogućuju ugradnju u ekstremno uske i oštre grebene, kakvi se najčešće javljaju kod pacijenata koji dugi vremenski period nose proteze.

Na njihovim krajevima nalaze se kuglice, a u protezi se nalaze posebne kapice, te njihovim neposrednim kontaktom dolazi do „zakopčavanja“ proteze za implante, što omogućava da se proteza po opterećenju nosi bez pomjeranja i mogućnosti da ispadne.

Prednosti ovakvih proteza su brojne:

  • maksimalno su stabilne, nema neprijatnog osećaja pomijeranja proteze koji često izaziva mučninu,
  • omogućavaju normalnu funkciju žvakanja sve vrste hrane, a smanjenjem baze proteze  omogućava se bolji osjećaj ukusa, kao i osjećaj toplog i hladnog,
  • dolazi do normalizacije govora, održavanja  normalanog izgleda lica, smanjenja  iritacije sluzokože, a sve to znatno utiče na poboljšanje kvaliteta života pacijenata,
  • ne postoji potreba za upotrebom različitih krema za lijepljenje proteza,
  • spriječavaju dalje propadanje kosti,
  • mini implanti mogu biti imedijatno opterećeni.