ordinacija@pavlovic-stomatologija.com Kontakt telefon: +387 51 217 414
  • Deutsch
  • English
  • BHS

DJEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

djeca2

Roditelji često nisu svjesni da djeca, sama po sebi, ne osjećaju strah. Strah je nešto što se tokom života stiče, prenosi i uči. Ne zaboravite da djeca nesvjesno prihvataju Vaš model ponašanja i uče od Vas i onda kada to ne primijetite. Ne dozvolite da mališan osjeti Vaš ili bilo čiji strah od stomatologa, već mu svojim primjerom pokažite da je redovna posjeta stomatologu nešto što je uobičajno, pohvalno, vrlo važno, pa čak i zabavno.

Ne propustite šansu da naučite dijete dok je malo i dok nema stečenu averziju prema stomatologu, da odlazak kod stomatologa nije nikakav bauk niti kazna. Uputite svoje dijete u značaj zdravih i lijepih zuba. Sačuvajte ga neprijatnog iskustva pravovremenim odlaskom na stomatološki pregled. Objasnite mu da je stomatolog njegov istinski prijatelj.

Vjerovatno znate da od zdravlja dječijih zuba zavise i razvoj vilica, razvoj govora, pravilna ishrana i sveukupno zdravlje djeteta. To su više nego dovoljni razlozi da bi se zdravlje zuba odmalena shvatilo kao ozbiljna i bitna stvar.

Obzirom da su dječiji zubi podložni karijesu, uz neadekvatnu ishranu sa puno šećera, karijes kod djece je izuzetno česta pojava. Zbog toga je prevencija karijesa u najmlađem uzrastu od izuzetne važnosti. Uputićemo Vas u preventivne mjere, kao što su skidanje mekih naslaga, fluorizacija zuba i zalivanje fisura. Svesrdnu pomoć imaćete i ukoliko bude potrebno vađenje mliječnih zuba ili ispravljanje zuba ili potreba za nošenje ortodonskog aparatića.

 Zalivanje fisura

Savremena dječija stomatologija omogućila je savršen način zaštite dječijih zuba od karijesa. Zalivanje fisura spasiće Vašeg mališana bolova i neprijatnosti.

Zalivanje fisura kod djece predstavlja popunjavanje prostora između kvržica zuba, čime se sprječava gomilanje ostataka hrane, glavnog uzročnika karijesa. Tretman se obavlja brzo i lako, a dijete ne osjeća ni najmanju neprijatnost, niti bol.

Ovom metodom štite se ne samo mliječni zubi, već i prvi stalni molari, koji su posebno važni za dalji razvoj zuba.